Nagymamám legkedvesebb adventi díszei
2016. december 08. írta: napinaplopo7

Nagymamám legkedvesebb adventi díszei

Nincs időtök vásárolgatni? Vagy saját ötleteitekkel szeretnétek lenyűgözni a látogatókat? Most néhány igazán egyszerű ötletetet hoztam nektek, amivel pillanatok alatt megteremthetitek az adventi hangulatot otthonotokban. Nyakunkon a karácsony, mindenki rohan, siet... Plázázás helyett készülődjünk szeretteinkkel az ünnepekre, mielőtt kigyulladnak a gyertyák.

1. Bájos díszek só-liszt gyurmából, nem csak a fára:

Biztosan emlékeztek gyermekkorotokból a villámgyorsan elkészíthető só-liszt gyurmára. Most meseszép díszeket készíthettek belőle, ami már az adventi időszakban egy fenyőágra akasztva, vagy egy fellógatott száraz ágon is gyönyörűen mutat majd.

Elkészítés: 

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg apró szemű só
  • 125 ml víz
  • 1-2 evőkanál étolaj

Az alapanyagokat simára gyúrjuk, majd jól kinyújtjuk a tésztát. Ezután jöhet a nyomat elkészítése. Egy csipkét jó alaposan belenyomkodunk, majd eltávolítjuk. Mézeskalács formával, szépe, érzéssel formákat készítünk. Átlyukasztjuk, majd hagyjuk legalább egy napot száradni. Raffiára, vagy színes szalagra akasztjuk, és mehet is a fára! 

 

2. Karácsonyi illatok az egész házban:

Ha szeretnétek, hogy az egész házat természetes, karácsonyi illatok lengjék körül, csupán vizet kell forralnotok, egy jókora egénybe narancsot, fahéjat, csipkebogyót, fenyőágat dobálni, és ha a víz felforrt, az egészet jól nyakonönteni. A finom aromák azonnal párologni kezdenek és kellemesen furnak majd végig az egész házon.

Hozzávalók:

- 2db érett natancs
- 4 rúd fahéj
- Néhány fenyőág
- Egy marék csipkebogyó

 

3. Karácsonyi fények:


Mi lehetne jellmezőbb a karácsonyra, mint a millió kis fény az ablakokban és az ebédlőasztalon. Készítsétek el saját, kézzel készült, mesebeli mécsestartóitokat, hogy beragyogja az egész házat.

Hozzávalók:
- Befőttes üveg
- Ragasztó
- Csipke
- Raffia/Spárga
- 1db. mécses

A régi csipkéket előkotorjuk, és keresünk néhány kiürült, szép formájú befőttes üveget. Vékonyan bekenjük ragasztóval az üveget, de csupán azokon a részeken, ahol a minta befedi majd, és jól belesímítjuk a csipkét. Az üveg szájához spárgából, vagy raffiából csinos kis masnit kötünk, mécsest állítunk bele, és mehet is a kandalló párkányára, vagy az ablakba. Gyönyörűen mutat majd, meglátjátok!

4. Adventi koszorú másképp:

Ha unod már a boltban vásárolt, teleaggatott fenyőkoszorúkat, készítsd el magad, egyszerű, letisztult adventi "koszorúdagta"!

 

Hozzávalók:
- 4 db egyforma üveg
- 4 db gyertya
- Néhány fenyőág
- Egy-két csipkebogyó ág
- Vastag  spárga

Gyűjtsünk négy egyforma üveget (pl kiürült szörpös üveg), és a szájánál egy vastag spárgával fogassunk hozzá néhány szép fenyőágat, esetleg apró tobozokat, vagy csipkebogyóágat. 4 hosszú, elegáns gyertyát állítsunk az üvegbe és már késsz is a koszorúnk (Ha nem taláálsz pont az üvegbe passzoló gyertyákat, nyugodtan lefaraghatunk egy keveset a lábukból). Néhány nap és meg is gyulladhat az első gyertya!

 

5. Adventi szalvétahajtogatás, amivel tuti sikered lesz 

Válasszunk ki egy egyszínű (Lehetőleg bordó, hisz ez a karácsony színes) vastag szalvétát, és már kezdhetünk is hajtogatni. A képen lépésket szépen végigcsinálva megkapjuk ezt a gyönyörű virágot, és a tányérok közepére helyezzük. Az első nem lesz egyszerű, de ha rááll a kezünk, pillanatok alatt meghajthatjuk ezt a gyönyörűséget! Tuti az idei karácsonyunk szimbólumává válik majd. 

Hozzávalók:
- Néhány bordó szalvéta
- Egy kis türelem

 

 

 

6. A legpraktikusabb karácsonyi ajándék - Üvegbe zárt sütemény

Barátnőid, testvéreid szőrnyű szakácsok? Nincs idejük, vagy nem szeretnek sokat a konyhában időzni? Itt egy remek ölet, amivel biztos boldoggá teszed majd őket.

Egy jókora befőttes üvegbe belepakljuk az alábbi összetevőket, jól belenyomkodjuk, hogy szebben mutasson az üvegben, és egy apró cetlire felírjuk mi az a néhány lépés, amivel pillanatok alatt elkészüszítheti a mesebeli süteményt. A "receptet rákötözzük az üveg szájéra, és késsz is a tökéletes ajándék. 

Mit tegyünk az üvegbe?

- 1 Bögre 0,25 l porcukor,
- 1-1/2 Bögre ropogós puffasztott rizs
- ½ Bögre apró aszalt gyümölcs
- ¾ Bögre félédes csoki reszelék
- ¼ Bögre finomra vágott pekándió
- ¾ Bögre kókuszreszelék

Az ajándékozottnak pedig csupán ennyi teendője lesz a süteménnyel:

Egy nagy tálba öntsük bele a ropogós finomság keveréket, a kókuszreszelék kivételével.Egy másik közepes méretű tálba keverjük simára a vajjal a mogyoróvajat, majd adjuk hozzá a puffasztott riszt, majd jól dolgozzuk össze a másik tál tartalmával.A masszából teáskanállal formázzunk kis golyókat, majd forgassuk meg őket a kókuszreszelékben. Helyezzük a golyókat egy zárható dobozba, és a hűtőszekrénybe akár egy hétig is eltárolhatjuk.

7. Hópihe
Végre rábukkantam hogyan is készülnek ezek a cuki kis hópihék. És képzeljétek, nagyon egyszerű megcsinálni.

Hozzávalók:
- Selyem, transzparens, vagy krepp papír
- Olló
- Egy darabka csomagoló szalag

Selyem, transzparens, vagy krepp papírból kivágunk egy tetszőleges méretű darabot. Félbehatjuk, majd harmónika módon felhajtogatjuk. Pontosan középen félbehajtjuk, és megkötjük egy csomagoló kötözővel. A két végét ékalakban levágjuk. Ezután már csak bevagdosva (ahogy az ábra is mutatja) szépen széthozogatjuk a virág szirmait. 

A kötözőnél fogva ágra, majd később a fára akasztgatjuk.

 

 

8. Egy szuper öltet csomagoláshoz:

Ha unjuk már a szokásos csomagolási módokat, most mutatok nektek egyet, amivel már az ajándék kibontása előtt hatalmas örömet okozhattok, hisz nagyon esztétikus, meglátjátok!

Hozzávalók:

- Csomagolópapír
- Madzag
- Ragasztó, Olló

Egy négyzet alakú papírból harmónikát hajtogatunk, majd mikor késsz, egyszerűen félbehatjuk. A közepén madzaggal megkötjük, és a két összeérő oldalát jól összeragasztjuk. A közepére kötött madzaggal átkötjük az ajándékot, és már késsz is a csomagolás!

9. Keleti motívumok az Adventben

Apróságok azok, amik meghatározzák a karácsonyi hangulatot otthonunkban. Ha valami igazán finom, szép dolgot szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezeket a kis labdácskákat, amik nem csak a karácsonyfán mutatnak majd jól, de egy ágra akasztva is tökéletes adventi díszítés lehet.

Hozzávalók:

- Kemény karton (mintás, vagy sima fehér)
- Drót
- Néhány szem gyöngy
- Olló

Újnyi vastag csíkokat vágunk a papírból, amiket középen átfúrva egy kb 10 centis drótra fűzünk. A drót másik oldalán szintén átfűzzük a csíkokat, a tetejére pedig egy-egy szép gyöngyöt húzunk, és eldolgozzuk a drótot. Késszen is vagyunk, már csak fel kell ezeket a gyönyörűségeket akasztanunk. 

Jó adventi készülődést mindannyiatoknak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napinaplopo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312033701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása