Koppenhága ismét az élre gurult
2016. december 08. írta: napinaplopo7

Koppenhága ismét az élre gurult

Dánia hatalmas mérföldkőhöz érkezett. A  fővárosban átvették a kétkerekűek az irányítást, ugyanis 2016 őszén éppen 150-el több kerékpárost számláltak, mint autót. 

2009-ben állították fel az első elektromos kerékpárszámlálókat, amelyekből ma már 20 van városszerte. Tavaly óta a kerékpározók száma 15 százalékkal nőtt, a gépkocsit használóké egy százalékkal csökkent, ami 265 ezer kerékpárt és 252 ezer gépkocsit jelent az utakon.

Hogy mi vezetett az elsöprő sikerekhez? “Ami valóban segített, az az erős politikai vezetés, ez Ritt Bjerregaard volt polgármesternek köszönhető, aki elkötelezett volt a kerékpározás mellett” – mondta Klaus Bondam, a dán kerékpárszövetség új elnöke.

2005 óta egymilliárd dán koronát (41 milliárd forint) költöttek kerékpár-infrastruktúrára, felépítve néhány új hidat a kerékpározók és a gyalogosok számára. 

Az  emberek felismerték, hogy leggyorsabban kerékpárral juthatnak el munkahelyükre, és ezzel még anyagilag is jól járnak. 

 

A dánok még a globalizációt is átértelmezték, ami természetesen náluk se maradt el. Számos új negyedben a gépkocsi-tulajdonosok száma magasabb, mint a város régebbi részeiben, de ennek ellenére a gépkocsi-használat nem nőtt az elmúlt években.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napinaplopo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812033757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása