Mennyei narancs álmok Mama konyhájából
2016. december 11. írta: napinaplopo7

Mennyei narancs álmok Mama konyhájából

Lassan kezdődhet a karácsonyi hízókúra, melynek bódító kezdete lehet idén a fűszeres narancslekvár, és persze a fekete csokoládé köntösbe burkolt kandírozott narancshéj. Kipipálhatod az egész család ajándékát egy csapásra, de tökéletes csemegék lesznek a hosszú téli estéken is!

Itt van Mama két titkos receptje, amit most megosztok veletek. Jó lakmározást!

Fekete csokoládé köntösbe burkolt, kandírozott narancshéj:

 

Hozzávalók:
- 1 kg narancs
- 50 dkg cukor
- 6 dl víz
- 2 tábla étcsokoládé (vagy tejcsoki, aki azt szereti)

Lássunk hozzá:A narancs két végét levágom és 2-3 cm-es cikkejekre osztom a héját, így pucolom meg. Ezeket már lehántolva még tovább szeletelhetem, tetszés szerint. (A megmaradt gyümölcshús, majd  tökéletes lesz a lekvárhoz )

A cukorból és vízből szirupot főzök amelyben a héjakat kb egy óra alatt üvegesre főzöm. Kiveszem a az aranysárgára főtt héjakat a szirupból, fadeszkára fektetem a kis hajókat, megszórom cukorral és egy napig állni hagyom.

A csokoládét gőz fölött felmelegítem és a héjakat egyszerűen sorjában belemártogatom. Érzéssel, kedvünk szerint díszíthetünk. Ez a legjobb része, ne spóroljátok meg a munkát.

Pikánsan fűszerezett, durva narancslekvár:

 

Hozzávalók:

- 850 g (kb 9db) meghámozott, a fehér héjától is megfosztva. 
- 4db kifacsart narancs leve
- 360 g cukor
- 1 tasak dzsemfix
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk szegfűszeg
- 2 tasak vaníliáscukor

Kezdhetjük is:

A szép zamatos narancsokat alaposan megmossuk, megpucoljuk, megfosztjuk fehér héjuktól is. Külső héjukat apró csíkokra vágjuk, hogy ezt is belerottyantsuk majd a mennyei lekvárunkba. A narancsokat gerezdekre szedjük és egy jó éles késsel durvára vágjuk. A narancsokat kifacsarjuk, és 400 ml levet kimérünk.

 

A narancslevet és a gerezdeket egy méretes főzőedénybe dobáljuk. A cukorban jó alaposan elkeverjük a dzsemfixet, a fűszereket, narancshéj darabokat, vanillincukrot, és mehet is a gyümölcshöz. Nagy lángon felforraljuk, majd folyamatosa kevergetés mellett 3 percig forrrni hagyjuk. Kis tüzön fél-egy órát fedő alatt főzzük, majd botmixerrel belenyomkodunk, és már le is húzhatjuk a lángról.

Ha szükségesnek látjuk, a habot lekanalazzuk a tetejéről, és már mehet is az üvegekbe. Lezárjuk,
és a lekvárokat gondosan fejükre fordítjuk. 5-10 percenként forgatunk rajtuk egyet, hogy a narancsokat egyenletesen eloszlassuk

Meglátjátok, mennyei lesz. Nálunk a reggelik sztárja!

A bejegyzés trackback címe:

https://napinaplopo.blog.hu/api/trackback/id/tr4712040323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása