Gyomorforgató ízfokozók
2016. december 10. írta: napinaplopo7

Gyomorforgató ízfokozók

5 sokkoló tény arról, mi mindennel ízesítik ételeinket. Bár az összetevőket feltüntetik, sokszor nem tudjuk pontosan mit is jelentenek a kémiai kódok. Talán jobb is így, hiszen ha tudnánk, talán  éhesek maradnánk. A jó hír viszont, hogy ezek az összetevők mind teszteltek, és emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélték meg őket. Tehát ha elég erős a gyomrunk, nincs mitől félni!

1.) Bizonyos rovarok, mint a például a bíbor tetű, ahogy neve is jól mutatja, igen sok kármint tartalmaz páncéljában, amiből szárítással, vagy ledarálva gyönyörű sötét vörös színt tudnak kinyerni. 

Na és ez az, ami belekerül joghurtokba, gyümölcslevekbe, lekvárokba, vagy paradicsom termékekbe. Hm... Jó étvágyat a bogár pörkölthöz!

2.) Vanília, málna és eper íz is fokozható a castoreum nevű anyaggal, másnéven a hódok anális váladékával. Az FDA ( Food and Drug Admnistration) már több mint 60 éve jóváhagyta az adalékanyag élelmiszer ipari alkalmazását, amit ételeken kívül (pl fagylalt) parfümök, szirupok és a cigaretta gyártásában is alkalmaznak. Az összetevőknél a "természetes aromák" szó alatt bújik meg. 

3.) Mindennapjaink részévé vált a rágógumi vásárlás? Hát itt az ideje abbahagyni. Az Orbit, Airways, de még sok más világmárka is a birka külső hámrétegében található izzadság váladékot használja a rágó lágyítására. A lanolin nevű adalékot krémekben is gyakran megtalálhatjuk, hiszen egészen különleges puhító hatása van. Na de talán azért megenni nem kéne... 

4.) A cisztein nevű aminósav remekül javítja egyes ételek textúrájáz, és hibátlan ízfokozó is. Gyakran alkalmazzák kenyerek és más pékáruk sütéséhez. A rossz hír az, hogy ezt emberi hajból és tollból nyerik ki. Bár az elmúlt években 80%-ban kacsatollat alkalmaztak az élelmiszergyártásban, még mindig ott van az a 20%... 
A legjobb lesz ha teljeskiőrlésű kenyeret vásárolunk, vagy házi pékségekbe szerezzük be a pékárut.

5.) Mindig is úgy képzeltem, hogy a színes cukorkák boldogságból és szivárványból készülnek. De a csúf igazság ennél sajnos sokkal ijesztőbb. Az édes cukrok fényes bevonata a Kerria lacca nevű rovar váladékából készül. Jó ha odafigyelünk, és nem feltételezzük mindig a legjobbat a homályosan megfogalmazott összetevőkről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napinaplopo.blog.hu/api/trackback/id/tr912038885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása